De beste kwekerijen en tuincentra die een autorit waard zijn

0 0
Tuincentra die een autorit waard zijn

Als een fervent tuinierster heb ik door de jaren heen een zwak ontwikkeld voor bijzondere kwekerijen. Er is niets vergelijkbaars met de opwinding van het ontdekken van een zeldzame plantensoort of het krijgen van deskundig advies van gepassioneerde kwekers. Het is altijd een avontuur om een nieuwe kwekerij of tuincentrum te ontdekken, vooral diegene die wat verder van huis liggen. Maar sommige van deze pareltjes zijn de autorit absoluut waard. Als jij, net als ik, gelooft dat de reis net zo belangrijk is als de bestemming, laat me je dan meenemen op een tocht langs enkele van de beste kwekerijen van Nederland.

1. Kwekerij De Hessenhof – Ede

Biodiversiteit op zijn best

Diep genesteld in de groene uitgestrektheid van Gelderland, ligt Kwekerij De Hessenhof. Wat begon als een kleine hobby, is nu uitgegroeid tot een prominente biologische kwekerij die een uitgebreide selectie van vaste planten aanbiedt.

Unieke selecties en advies

Het eerste wat opvalt bij een bezoek aan De Hessenhof is de diversiteit. Van zeldzame vaste planten tot biologisch gekweekte groenten, het aanbod is ronduit indrukwekkend. Wat echter een bezoek echt waardevol maakt, is het deskundige advies van het personeel. Ze hebben een grondige kennis van biologisch tuinieren en zijn altijd bereid om tips te delen over het verzorgen van planten, ziektebestrijding en zelfs landschapsontwerp.

Seizoen evenementen die je niet mag missen

De Hessenhof organiseert ook seizoensgebonden evenementen die een trekpleister zijn voor tuiniers uit het hele land. Of je nu op zoek bent naar de perfecte voorjaarsbloeiers of zeldzame bollen in de herfst, hun evenementen bieden iets unieks in elk seizoen. Voeg daar hun workshops en cursussen aan toe, en je hebt genoeg redenen om regelmatig een bezoek te brengen.

2. De Tuinheren – Groningen

Historie in planten

Ver weg in het noorden, verscholen tussen uitgestrekte velden en oude boerderijen, ligt De Tuinheren. Wat deze kwekerij onderscheidt, is hun focus op historische en zeldzame plantencollecties. Denk aan oude rozenrassen die je nergens anders kunt vinden of aan fruitbomen die generaties lang zijn gekweekt.

Meer dan alleen planten

De Tuinheren is niet alleen een plaats voor planten; het is een plek die tuinier geschiedenis ademt. Naast hun indrukwekkende collectie bieden ze ook workshops aan over de geschiedenis van tuinieren, historische snoeitechnieken en zelfs lezingen over de evolutie van landschapsontwerp.

De charme van het noorden

Een bezoek aan De Tuinheren is ook een kans om de schoonheid van het noordelijke landschap te ervaren. De kwekerij, omgeven door velden en bossen, biedt een rustige ontsnapping uit de drukte van het dagelijks leven.

Oepsie

Tip: ga niet op een winderige dag. Ik had mijn auto onder een boom geparkeerd, die een van zijn takken keurig op mijn voorruit liet waaien en een barst veroorzaakte. Tip 2: Signeda is fijne site voor auto-onderdelen. Voor voorruiten specifiek: https://www.signeda.nl/carrosserie-onderdelen-c1330/andere-carrosseriedelen-c1352/voorruit-c2648.

3. Kwekerij Arborealis – Wilhelminaoord

Tussen bomen en struiken

Wilhelminaoord, bekend om zijn historische koloniën, herbergt ook een juweel voor elke boom- en struikliefhebber: Kwekerij Arborealis. De naam ‘Arborealis’ betekent ‘van de bomen’, en het is een treffende beschrijving voor wat je kunt verwachten.

Voedselbossen

Met de groeiende interesse in duurzaamheid en permacultuur, heeft Arborealis zich gespecialiseerd in planten die geschikt zijn voor voedselbossen. Een voedselbos is een zelfvoorzienend ecosysteem dat zowel voedsel als onderdak biedt aan mensen en dieren. Bij Arborealis kun je niet alleen de benodigde planten vinden, maar ook de kennis en expertise om je eigen voedselbos op te zetten.

Een ervaring die verder gaat dan winkelen

De passie van de eigenaren voor bomen en ecologie is duidelijk zichtbaar in hun benadering. Regelmatig organiseren ze rondleidingen, workshops en cursussen. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner, je gaat zeker naar huis met nieuwe inzichten en inspiratie.

4. De Heliantus – Eenrum

Een paradijs van vaste planten

Diep in het noorden van ons land, in het pittoreske dorpje Eenrum, ligt een kwekerij die elke liefhebber van vaste planten moet bezoeken: De Heliantus. Van daglelies in elke denkbare tint tot hosta’s met hun weelderige bladeren, de variëteit is verbluffend.

Ecologisch tuinieren ten voeten uit

Wat De Heliantus onderscheidt, is hun ecologische benadering. Alle planten worden biologisch gekweekt zonder het gebruik van chemische pesticiden. Daarnaast bieden ze advies over hoe je je tuin op een natuurlijke manier kunt beschermen tegen plagen.

Een bron van kennis en inspiratie

De Heliantus is niet alleen een plek om te winkelen; het is ook een gemeenschap van gelijkgestemde individuen. Ze organiseren regelmatig evenementen, van plantenruilbeurzen tot tuinier workshops, waardoor je altijd weer iets nieuws kunt leren.

5. Kwekerij Bastin – Aalbeek

Kruidenmagie in het zuiden

In het glooiende heuvellandschap van Limburg vinden we Kwekerij Bastin, een oase voor liefhebbers van kruiden en vlinderplanten. Een wandeling door deze kwekerij voelt als een reis door verschillende continenten, van de lavendelvelden van de Provence tot de kruidenrijke steppes van Azië.

Van tuin naar tafel

Wat opvalt aan Kwekerij Bastin is hun holistische benadering van tuinieren. Hier wordt sterk geloofd in het principe van ‘van tuin naar tafel’. De uitgebreide selectie van culinaire kruiden nodigt uit tot experimenteren in de keuken. Ze hebben zelfs een eigen receptenboekje waarin de heerlijkste gerechten met hun kruiden worden gedeeld.

Ecologisch en educatief

Met een sterke nadruk op ecologisch tuinieren, houdt Kwekerij Bastin regelmatig workshops en seminars over alles, van het kweken van je eigen kruiden tot het creëren van een vlindervriendelijke tuin. De kwekerij is ook een toevluchtsoord voor bijen en andere bestuivers, dankzij hun brede assortiment aan vlinderplanten.

Topje van de ijsberg

Deze vijf kwekerijen zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de tuinier schatten van Nederland. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is een diepe passie voor planten, een rijke kennis die ze graag delen, en een ervaring die veel verder gaat dan alleen winkelen. Een bezoek aan een van deze plekken is een dagje uit, een educatieve ervaring en een kans om je tuin te verrijken met prachtige planten. En terwijl je geniet van de rit en de schoonheid van het Nederlandse landschap, vergeet dan niet te dromen van de vele tuinmogelijkheden die voor je liggen.

You might be interested in …