Hoe je meer dieren naar je tuin trekt

0 0
Meer dieren in de tuin

De tuin is voor velen van ons een plek van rust en contemplatie. De natuur is zo’n prachtig schouwspel en het is een zegen om meer leven en beweging in onze buitenruimtes te brengen. Dieren in je tuin, zoals vlinders, bijen, vogels, maar ook egels, vleermuizen en misschien een eekhoorntje zijn een aanwinst. Maar hoe krijg je die in je tuin? Houten of metalen dieren, Metal animal zoals ze vaak genoemd worden, koop je natuurlijk gewoon in de winkel, maar wil je echt leven in je tuin, lees dan verder.

Plant met een doel

Voedsel en onderdak bieden

Kies voor planten die een tweeledig doel dienen. Geurige bloemen zoals vlinderstruiken, lavendel en blauwe klokjes nodigen vlinders en bijen uit voor een bezoekje. Overweeg ook fruitbomen en struiken die geliefd zijn bij dieren als vogels en zoogdieren. Ze geven niet alleen schoonheid aan je tuin, maar ook voeding aan de natuur.

Gebruik wat je hebt

Natuurlijke schuilplaatsen

Het simpelweg stapelen van wat overgebleven hout kan een broodnodige schuilplaats creëren voor diverse insecten. Of, als je stenen over hebt, waarom zou je dan niet een kleine stapel maken? Veel diertjes, van insecten tot kleine zoogdieren, zullen deze plekken als thuis gebruiken.

Water is leven

Eenvoudige waterbronnen

Of je nu een vogelbad hebt of niet, zorg altijd voor water. Zelfs een simpel afwasteil, ingegraven in de aarde, kan een bron van leven worden, een plek waar dieren zich verzamelen voor een slokje verfrissing.

Hergebruik en herbestemming

Geef voedsel een tweede kans

Heb je fruit dat net iets te rijp is geworden? Snijd het in stukjes en bied het aan de dieren in je tuin aan. Vogels, insecten en andere dieren zullen je dankbaar zijn voor deze traktatie.

Composteren: geef terug aan de aarde

Door te composteren – met gras, bladeren, groente- en fruitschillen en meer – bied je onderdak en voedsel aan tal van wezentjes. Het is een prachtige manier om de cyclus van het leven te ondersteunen en tegelijkertijd je afval te verminderen.

Bied een thuis

Een veilige haven

Of het nu voor vogels of vleermuizen is, nestkastjes kunnen het verschil maken. Hang ze op een plek waar ze beschermd zijn tegen roofdieren en waar de bewoners zich veilig voelen.

Een luxe resort voor bijen

Met een bundel holle stengels of bamboe kun je een prachtig klein hotel voor onze bijenvrienden maken. Ze zullen je dankbaar zijn en jaar na jaar terugkeren.

De kleine details die het verschil maken

Terwijl we onze tuinen omtoveren tot een toevluchtsoord voor het dierenleven, zijn het vaak de kleinste details die de grootste impact hebben.

De kracht van geur

Heb je ooit gemerkt hoe bepaalde bloemen en planten bepaalde dieren aantrekken? Paardenbloemen, bijvoorbeeld, zijn niet alleen voor mensen oogverblindend. Ze zijn ook een favoriet van bijen en vlinders. Het planten van verschillende geurige bloemen kan je tuin omtoveren tot een echt feestmaal voor deze prachtige insecten.

Voedselstations

Hoewel het hergebruiken van overrijp fruit een fantastische manier is om voedsel te bieden, kun je ook overwegen om speciale voedselstations op te zetten voor vogels. Vogelvoer, zaadjes en vetbollen kunnen een verschil maken, vooral tijdens de koudere maanden.

Vrienden van de nacht

Laten we de nachtelijke bezoekers van onze tuinen niet vergeten! Vleermuizen zijn ongelooflijk nuttig omdat ze veel insecten eten die als plaag kunnen worden beschouwd.

Een schuilplaats voor vleermuizen

Vleermuizen hebben specifieke behoeften als het gaat om schuilplaatsen. Als je overweegt een nestkastje voor ze op te hangen, zorg er dan voor dat het op een rustige plek hangt, weg van fel licht.

Metalen dierkunst

Een ‘metal animal’ of metalen dierkunst kan een speels en kunstzinnig element toevoegen aan je tuin. Terwijl het misschien geen echte dieren aantrekt, kan het wel een mooie aanvulling zijn die een glimlach op je gezicht tovert elke keer als je naar buiten kijkt.

You might be interested in …

Eigen groente verkopen

Je eigen groente verkopen langs de weg

De vreugde van tuinieren kan verder reiken dan het plezier van het zien groeien van je eigen planten en het genieten van je eigen verse oogst. Het kan ook gaan om het delen van die […]

0
Binnenmoestuin

Jouw eigen binnen moestuin

Verse kruiden en groenten kweken in huis Je hebt misschien wel eens gehoord dat je groene vingers nodig hebt om planten te laten bloeien. Maar ik kan je vertellen dat het met een beetje geduld, […]

0
Composteren 101

Maak het zwarte goud, composteren 101

Composteren is een van de beste dingen die je voor je tuin kunt doen. Niet alleen zul je merken dat je planten gezonder en sterker worden, maar je draagt ook bij aan het behoud van […]

0