Binnenshuis verticaal tuinieren

0 1
groene muur in huis

De opkomst van de groene muur

Er is de afgelopen jaren een groeiende trend ontstaan op het gebied van binnenhuisarchitectuur en tuinieren – de groene muur. Deze levendige, groene toevoegingen aan het interieur van het huis zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, ze hebben ook talrijke voordelen voor je gezondheid en welzijn.

Wat is een groene muur?

Een groene muur, ook wel bekend als een levende muur, is een verticaal oppervlak dat volledig of gedeeltelijk bedekt is met levende planten. Deze planten worden meestal ondersteund door een ingebouwd irrigatiesysteem om ze gehydrateerd en gezond te houden. Groene muren kunnen een geweldige manier zijn om de natuur in huis te brengen, zelfs als je beperkte ruimte hebt.

Waarom zou je een groene muur overwegen?

Er zijn veel redenen om een groene muur in je huis te overwegen. Ten eerste kunnen groene muren de luchtkwaliteit in je huis verbeteren. Planten nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof af, waardoor de lucht die je inademt schoner en frisser wordt. Bovendien kunnen sommige planten ook schadelijke luchtverontreinigende stoffen absorberen en neutraliseren.

Esthetische aantrekkingskracht en welzijn

Naast hun gezondheidsvoordelen, zijn groene muren ook gewoon mooi om naar te kijken. Ze kunnen een vleugje groen en levendigheid toevoegen aan elke ruimte, en kunnen zelfs worden gebruikt als een statement stuk in je interieurontwerp. Studies hebben ook aangetoond dat interactie met natuurlijke elementen, zoals planten, kan helpen stress te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren.

Wat heb je nodig?

Voordat je je eigen groene muur kunt opzetten, zijn er een paar dingen die je nodig hebt. Het meest voor de hand liggende is een muur waarop je je groene muur wilt bouwen. Deze muur moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de planten en het irrigatiesysteem te dragen. Je kan ook een moswand of mosschilderij kopen, die kan je zo ophangen. Deze vind je bij moswens.nl.

Het juiste irrigatiesysteem

Een van de belangrijkste onderdelen van een groene muur is het irrigatiesysteem. Dit systeem voorziet je planten van het nodige water en voedingsstoffen om te groeien. Er zijn verschillende soorten irrigatiesystemen om uit te kiezen, waaronder druppelirrigatie, hydrocultuur en zelfwaterende systemen. Welk systeem je ook kiest, zorg ervoor dat het goed is afgestemd op de behoeften van de planten die je kiest.

De juiste planten kiezen

De keuze van planten voor je groene muur is een cruciale beslissing. Je moet rekening houden met de lichtomstandigheden in de kamer, de temperatuur en luchtvochtigheid, evenals je eigen vermogen om voor de planten te zorgen.

Planten voor weinig licht

Als je ruimte niet veel natuurlijk licht krijgt, zijn er nog steeds veel planten die je kunt overwegen. Varens, klimop, en verschillende soorten Philodendrons kunnen allemaal goed gedijen in laag lichtomstandigheden.

Planten voor helder licht

Als je een ruimte hebt met veel natuurlijk licht, heb je nog meer opties. Planten zoals de kruipende vijg, verschillende soorten vetplanten, en de goudpalm kunnen allemaal gedijen in helder licht.

Onderhoud van je groene muur

Zodra je je groene muur hebt opgezet en de planten zijn gevestigd, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit omvat water geven, voeden, en controleren op ziekten of plagen.

Water geven en voeden

Het irrigatiesysteem zou de meeste waterbehoeften van je planten moeten dekken, maar het is toch belangrijk om regelmatig te controleren op droge plekken. Bovendien hebben de planten ook regelmatig voeding nodig om gezond te blijven. Je kunt een vloeibare meststof gebruiken die is afgestemd op de behoeften van je specifieke planten.

Gezondheid van de planten controleren

Ook is het van belang om je planten regelmatig te controleren op tekenen van ziekte of plagen. Dit kan variëren van gele bladeren en vlekken tot gaten in de bladeren. Als je problemen opmerkt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk aan te pakken om te voorkomen dat ze zich verspreiden naar de rest van je groene muur.

Ontwerpen en plannen van je groene muur

Nu je de basisbeginselen van het kiezen van de juiste planten en het onderhouden van een groene muur kent, is het tijd om te praten over het ontwerp. Het ontwerpen van je groene muur kan zo eenvoudig of zo complex zijn als je wilt, afhankelijk van je eigen smaak en stijl.

Denk aan de lay-out

Bij het ontwerpen van je groene muur wil je nadenken over hoe je de verschillende planten wilt plaatsen. Overweeg om planten met verschillende texturen en kleuren naast elkaar te plaatsen voor een visueel boeiend effect.

Speel met hoogtes

Overweeg ook om te spelen met verschillende hoogtes. Het plaatsen van langere planten bovenaan en kortere planten onderaan kan een mooi watervaleffect creëren.

Genieten van je groene muur

Zodra je je groene muur hebt opgezet en de planten beginnen te groeien, kun je echt beginnen te genieten van de voordelen. Of je nu ontspant met een boek naast je groene muur, geniet van de verbeterde luchtkwaliteit, of gewoon bewondert hoe mooi het eruit ziet, er is zoveel om van te genieten.

De voldoening van groene vingers

Er is iets ongelooflijk bevredigend aan het kijken naar je planten groeien en bloeien. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, de voldoening van het zorgen voor je groene muur is ongeëvenaard.

Twee vliegen…

Het creëren van een groene muur in je huis kan een lonende onderneming zijn, zowel esthetisch als qua gezondheid. Met een beetje planning, zorg en aandacht, kan je binnenmuur veranderen in een levend kunstwerk dat je huis niet alleen mooier maakt, maar ook gezonder en aangenamer om in te leven.

You might be interested in …

haal de natuur in huis

4 tips om natuur in je interieur te integreren

Het voorjaar is het perfecte moment om je huis op te knappen en inspiratie uit de natuur te halen met biophilic design. Maar je kunt natuurlijk op iedere dag van het jaar aan je interieur […]

0
duurzame schoonmaakmiddelen

Maak je eigen schoonmaakmiddelen

De impact van traditionele schoonmaakproducten Het is misschien verrassend om te horen, maar veel van de traditionele schoonmaakproducten die je in de winkel koopt, kunnen een aanzienlijke impact hebben op onze planeet. Veel van deze […]

0