Maak je eigen schoonmaakmiddelen

0 0
duurzame schoonmaakmiddelen

De impact van traditionele schoonmaakproducten

Het is misschien verrassend om te horen, maar veel van de traditionele schoonmaakproducten die je in de winkel koopt, kunnen een aanzienlijke impact hebben op onze planeet. Veel van deze producten bevatten schadelijke chemicaliën die, wanneer ze door de gootsteen of toilet worden gespoeld, in onze waterwegen terechtkomen. Niet alleen kunnen deze chemicaliën schadelijk zijn voor de flora en fauna, maar ze kunnen ook in ons drinkwater terechtkomen. Daarnaast zitten veel van deze producten in plastic verpakkingen die bijdragen aan onze groeiende plastic afvalberg.

Kies voor duurzaamheid

Dus wat kunnen we doen om de impact van onze schoonmaakgewoonten op de planeet te verminderen? Het antwoord is eenvoudig: overstappen op natuurlijke, milieuvriendelijke reinigingsmiddelen! Deze producten zijn net zo effectief als hun chemische tegenhangers, maar zonder de negatieve impact op onze omgeving. Bovendien kunnen veel van deze reinigingsmiddelen eenvoudig en goedkoop thuis worden gemaakt met ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan!

Jouw eigen natuurlijke reinigingsmiddelen maken

Het idee om je eigen schoonmaakproducten te maken kan in het begin misschien wat ontmoedigend zijn. Maar maak je geen zorgen, het is makkelijker dan je denkt! En het mooie is dat je precies weet wat er in jouw producten gaat, geen lange lijst met onbekende en onuitspreekbare ingrediënten.

Wat je nodig hebt

De basis ingrediënten voor de meeste natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn dingen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Denk aan witte azijn, zuiveringszout, citroensap, olijfolie en essentiële oliën. Elk van deze ingrediënten heeft zijn eigen unieke schoonmaakeigenschappen en samen kunnen ze een scala aan effectieve reinigingsmiddelen vormen.

Eenvoudige recepten om mee te beginnen

Nu je weet wat je nodig hebt, laten we eens kijken naar een paar eenvoudige recepten om mee te beginnen.

Allesreiniger

Een allesreiniger is een must voor elk huishouden. Het is veelzijdig, gemakkelijk te gebruiken en kan helpen om allerlei oppervlakken in je huis schoon te maken. Hier is een eenvoudig recept om je eigen natuurlijke allesreiniger te maken:

 • 1 deel witte azijn
 • 1 deel water
 • 10-15 druppels etherische olie naar keuze

Meng de ingrediënten in een spuitfles, schud goed en het is klaar voor gebruik! Deze allesreiniger werkt geweldig op aanrechtbladen, vloeren, ramen en nog veel meer.

Natuurlijke schuurmiddelen

Voor die hardnekkige vlekken of ingebrande resten op je pannen, heb je soms een schuurmiddel nodig. Gelukkig kun je je eigen milieuvriendelijke versie maken met slechts twee ingrediënten:

 • 1 kopje zuiveringszout
 • Genoeg water om een pasta te vormen

Meng het zuiveringszout en het water tot je een pasta krijgt die gemakkelijk kan worden verspreid maar stevig genoeg is om te schrobben. Deze pasta is uitstekend voor het reinigen van tegels, het schrobben van pannen of zelfs voor het verwijderen van roest!

Natuurlijke houtreiniger en -polish

Houten meubels en vloeren kunnen prachtig zijn, maar ze hebben speciale zorg nodig om ze er op hun best uit te laten zien. Deze eenvoudige, natuurlijke houtreiniger en -polish kan helpen:

 • 1 deel witte azijn
 • 2 delen olijfolie
 • 10-15 druppels citroen etherische olie

Combineer deze ingrediënten in een spuitfles en schud goed. Spuit een kleine hoeveelheid op een zachte doek en veeg je houten oppervlakken af. De azijn helpt schoon te maken, de olijfolie hydrateert en beschermt het hout, en de citroenolie laat een frisse, schone geur achter.

Natuurlijke toiletreiniger

Het schoonmaken van het toilet is misschien niet de meest aangename taak, maar met deze natuurlijke toiletreiniger wordt het een beetje makkelijker:

 • 1 kopje witte azijn
 • 1/4 kopje zuiveringszout
 • 10 druppels etherische tea tree olie

Strooi eerst het zuiveringszout in de toiletpot, voeg dan de azijn toe en laat het borrelen. Voeg dan de tea tree olie toe, laat het een paar minuten intrekken en schrob dan met een toiletborstel. Spoel door en je toilet is schoon en fris!

Overstappen naar duurzame schoonmaakgewoonten

Zoals je kunt zien, is het maken van je eigen natuurlijke reinigingsmiddelen zowel eenvoudig als kosteneffectief. Maar het overstappen op duurzame schoonmaakgewoonten omvat meer dan alleen het vervangen van je producten. Het gaat ook om het veranderen van je mindset en je gewoonten.

Minder is Meer

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij duurzaam schoonmaken is dat minder vaak meer is. We zijn gewend om veel schoonmaakproducten te gebruiken, in de overtuiging dat dit beter schoonmaakt. Maar met natuurlijke reinigingsmiddelen gaat het meer om de juiste techniek dan om de hoeveelheid product die je gebruikt. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe indien nodig.

Hergebruiken en recyclen

Een ander belangrijk aspect van duurzaam schoonmaken is het hergebruiken en recyclen. In plaats van het kopen van nieuwe spuitflessen voor je reinigingsmiddelen, waarom hergebruik je niet gewoon oude flessen die je al hebt? En als je geen flessen hebt om te hergebruiken, kies dan voor flessen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal en die je kunt blijven hergebruiken.

Duurzame schoonmaakgereedschappen

Bij duurzaam schoonmaken horen ook duurzame schoonmaakgereedschappen. Kies voor herbruikbare doeken in plaats van wegwerpdoekjes en ga voor borstels met houten handvatten en natuurlijke borstelharen in plaats van plastic.

Win win

Het overstappen op natuurlijke reinigingsmiddelen en duurzame schoonmaakgewoonten is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor jou. Deze producten zijn vrij van schadelijke chemicaliën en kunnen gezonder zijn voor jou en je gezin.

You might be interested in …

haal de natuur in huis

4 tips om natuur in je interieur te integreren

Het voorjaar is het perfecte moment om je huis op te knappen en inspiratie uit de natuur te halen met biophilic design. Maar je kunt natuurlijk op iedere dag van het jaar aan je interieur […]

0
pvc vloeren voor tuinliefhebbers

mFlor PVC vloeren in harmonie met je tuin

Als fervente tuinier weet je dat het comfort van binnen net zo belangrijk is als de schoonheid van buiten. Maar hoe combineer je die twee werelden? PVC vloeren van mFLOR zijn hier een schitterende oplossing […]

0
Tuinhuis isoleren tips

De waarde van een geïsoleerd tuinhuis

jouw vierseizoenen toevluchtsoord Zodra de eerste zonnestralen mijn tuin bereiken, is dat het signaal om naar buiten te gaan. Daar, tussen de bloeiende bloemen en het gezang van vogels, bevindt zich mijn rustige plekje: het […]

0